Burger ze stripsami z kurczaka i sosem czosnkowym
Składniki na 2 burgery:
pół pojedynczej piersi z kurczaka
mały pomidor
2 liście sałaty (u mnie lodowa)
4 plastry sera gouda
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej i szczypta soli
2 bułki do burgerów
Panierka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy
olej do głębokiego smażenia
Kurczaka kroimy w 4 równe plastry, przyprawiamy, dolewamy łyżkę wody, mieszamy i odstawiamy.
W głębokim talerzu mieszamy obydwie mąki. Do miseczki nalewamy zimnej wody (tyle aby mięso się zanurzyło).
Pomidora kroimy w plastry, sałatę w grube kawałki, bułki na pół.
Do niedużego garnuszka wlewamy olej aby się rozgrzał. W tym czasie panierujemy kotleciki. Bierzemy jeden kawałek, obtaczamy go w mące dociskając potem zanurzamy go w wodzie i znowu w mące. Robimy tak z każdym kawałkiem. I teraz ważny komunikat! Zapanierowane mięso kładziemy na sito z dużymi oczkami lub na kratkę i trzęsiemy w lewo i w prawo po dwa razy. W tym czasie na kurczaku zrobią nam się fałdy z panierki (jeżeli uznasz, że mięso zbyt prześwituje, obtocz delikatnie w mące)
Takie coś smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut i przekładamy na ręcznik papierowy. Jeżeli panierka nie będzie zbyt chrupiąca, smaż drugi raz przez 20 sekund.
Przekrojone bułki z plastrami sera wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 60 stopni) lub kładziemy na patelnię, na bułkę dajemy ser i przykrywamy. Czekamy, aż ser się roztopi i możemy składać nasze dzieło.
Bierzemy bułkę, na to słuszna porcja sosu czosnkowego, sałata, pomidor i nasze pyszne kawałki mięska, przykrywamy drugą połową bułki i jemy.
Przygotowałam jeszcze prażoną cebulkę, ale przypomniałam sobie o niej w połowie jedzenia, wy możecie dać ją od samego początku.
Uwielbiam domowe burgery. My robimy z wołowiną. Mhmmjuz wiem co zrobię na obiad w przyszłym tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńZ wołowiną też pyszne. Daj znać jak zrobisz :)
UsuńUwielbiam burgery! Wczoraj nawet byłam w jednej burgerowni, ale takie zrobione w domu zdecydowanie najlepsze. Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper. Daj znać jak smakowały :)
UsuńGeneralnie jestem miłośnikiem burgerów. To jest zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń