Kurczak w indyjskim sosie garam masala
Składniki na 2 porcje:marynata:
pierś z kurczaka (ok. 250 g)
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki kuminu
1 łyżeczka garam masala
pół łyżeczki papryki
sos:
2 łyżki oleju
średnia cebula
3 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
chilli wg uznania
pół łyżeczki papryki
łyżeczka przyprawy garam masala
1 duży pomidor
250 ml przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
100 ml wody
1/4 szklanki śmietanki 12%
kolendra do posypania, cytryna do skropienia
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach oraz jogurcie najlepiej całą noc. Kurczaka wyławiamy z marynaty i smażymy kilka minut na patelni przesmarowanej lekko olejem. Przekładamy do miseczki. Wlewamy na patelnię olej i smażymy posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, imbir i chilli, po chwili dodajemy przyprawy oprócz soli. Teraz wrzucamy pokrojonego pomidora, przecier i wodę. Doprowadzamy do zagotowania i miksujemy wszystko. Wrzucamy do tego kurczaka wraz z marynatą i dusimy 10-15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy solą.
Przekładamy do miseczek, posypujemy kolendrą, skrapiamy cytryną i podajemy z pitą lub ryżem.
Uwielbiam kuchnię indyjską i bardzo często gości na naszym stole :) Danie niezwykle aromatyczne i smaczne
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam kurczaka w gotowej mieszance grand masalą. Muszę wypróbować twój przepis 😀
OdpowiedzUsuńAle bym sobie takie coś zjadł. Wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapisuje na listę do spróbowania!:) Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia samemu, bardzo aromatyczna potrawa :)
Usuń