Butter chicken curry



Butter chicken curry


Składniki dla 2 osób:
360g mięsa z kurczaka (u mnie podudzia)
2 porządne łyżki masła
2 łyżki oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szkl. śmietanki 12%
3/4 szkl. passaty pomidorowej
1/4 szkl. wody
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka curry
łyżeczka garam masala
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki soli




Oczyszczone mięso kroimy w kostkę i marynujemy w połowie przypraw. Siekamy cebulę i smażymy ją na oleju. Po około 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z imbirem. Po chwili dodajemy masło i przyprawy. Oczywiście wszystko co chwilę mieszamy. Czekamy minutkę i wrzucamy kurczaka. Gdy kurczak nam się podsmaży dodajemy pomidory oraz wodę. Gotujemy 5 minut pod przykryciem często mieszając. 

Po tym czasie wlewamy śmietankę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą.

Ja podałam z ryżem ale można też z chlebkiem naan albo pitą.



Komentarze