Gai Pod Med Ma Muang czyli stir fry z orzechami o smaku popcornu
pierś z kurczaka ok. 300 gramów
garść nerkowców
1 cebula
chilli suszone, u mnie paseczki z 1 sztuki (W Chinach oryginalnie dodaje się kilka całych chilli)
4 łodyżki szczypiorku
3 ząbki czosnku
po 2 duże łyżki mąki pszennej i kukurydzianej
olej
pieprz
sos:
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
pół łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
Mięso oczyszczamy i kroimy w poprzek na cienkie plastry, posypujemy szczyptą pieprzu.
Na patelnię wlewamy olej, około 1 cm wysokości i gdy się rozgrzeje wrzucamy nerkowce. Wyciągamy kiedy się lekko zrumienią (trzeba ich pilnować bo zajmuje to jakąś minutę). Wrzucamy chilli i po kilkunastu sekundach wyjmujemy.
Mięso obtaczamy w mieszance mąk, strzepujemy nadmiar i smażymy do lekkiego zrumienienia. Po wyciągnięciu mięska zlewamy olej zostawiając dwie łyżki i wrzucamy pokrojoną w duże kawałki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy orzechy, mięso, chilli i pokrojony szczypior. Wlewamy sos, chwilę mieszamy i podajemy.
Najlepiej smakuje podane z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz