Puder pomarańczowy
to nie jest wbrew pozorom coś do malowania twarzy tylko dodatek do potraw. Można stosować go do aromatyzowania ciasta zamiast sztucznych olejków, do polewy, do lukru, napojów świątecznych a także jako odświeżacz powietrza. Można także elegancko ozdobić nasze jedzonko posypując po talerzu. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Składniki na ok. 10 gramów:
4 pomarańcze
Pomarańcze szorujemy na przykład nową gąbeczką do mycia naczyń i wyparzamy. W tym celu zalewamy pomarańcze wrzącą wodą, czekamy chwilę i wyciągamy. Teraz owoce musimy obrać. Ja robiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw, ale można też nożykiem. Chodzi o to, aby skórka była pomarańczowa, bez białej warstwy.
Kiedy skórki są gotowe musimy je ususzyć. Im mniejsze są tym krócej będą się suszyć. Ja suszyłam w suszarce do grzybów, ale można też na grzejniku lub w piekarniku. Skórki muszą się łamać a i tak lepiej dać im trochę więcej czasu.
Kiedy wystygną robimy z nich puder. Ja użyłam takiego młynka do warzyw. Te skórki musimy rozdrabniać porcjami i przesiewać przez sito a najlepiej jeszcze przez gazę aby to było miałkie jak mąka. Żmudne zajęcie ale się opłaca.
Komentarze
Prześlij komentarz