Orzechowiec idealny


Orzechowiec idealny


Składniki na blachę 22 x 25:
850 g mąki pszennej
2 jaja
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
125 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki cukru

Krem:
660 ml śmietanki 30%
6 sporych łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny 

Dodatkowo:
puszka 400 g masy krówkowej/kajmaku
orzechy włoskie


Masło, cukier, miód rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mieszamy sodę z cytryną (w większym pojemniczku bo będzie się pienić). Mąkę przesiewamy, dodajemy orzechy, wbijamy jajka, dodajemy zawartość garnuszka oraz sodę i mieszamy. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na szerokość blaszki i pieczemy na papierze do pieczenia około 15 minut w 180𐩑C. Blaty studzimy na kratce.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i podgrzewamy aby się rozpuściła i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając partiami cukier pod koniec. Teraz wlewamy żelatynę ciągle mieszając. 

Ja blaty popsikałam słodką wodą z atomizera. Wy możecie po prostu posmarować je pędzelkiem. Wykładamy połowę masy, przekrywamy drugim plackiem i znowu połowa masy. Ostatni blat smarujemy masą krówkową i ozdabiamy orzechami. Odstawiamy ciasto najlepiej na całą noc.




Komentarze

  1. Wyglada smakowicie, ale ile kalorii. Jeden mały kawałek na deser dziennie wystarczy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz