Crispy chilli pork
czyli chrupiąca wieprzowina w ostrym sosie
Składniki dla 2 osób:
3 łodyżki cebulki dymki (tylko białe i jasnozielone części)
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/3 czerwonej papryki
1 czerwona chilli
3 ząbki czosnku
mięso:
300g schabu wieprzowego
50g mąki kukurydzianej
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
sól, pieprz (jeżeli w powyższej przyprawie nie ma)
olej do smażenia
i najważniejsze Sos!:
sos sojowy 2 łyżki
sos słodkie chilli 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
ketchup 2 łyżki
Mięso kroimy w paski o długości 4 cm, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju do lekkiego zbrązowienia. Odkładamy na bok. Zlewamy olej z patelni zostawiając jakieś dwie łyżki. Chilli siekamy, dymkę kroimy w półcentymetrowe paseczki (zostawiamy odrobinę do dekoracji), paprykę w kostkę, imbir w zapałki a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy warzywa krótko na wspomnianych dwóch łyżkach oleju i wrzucamy mięso, mieszamy. Po chwili wlewamy sos, mieszamy, czekamy minutkę i możemy wykładać.
3 łodyżki cebulki dymki (tylko białe i jasnozielone części)
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/3 czerwonej papryki
1 czerwona chilli
3 ząbki czosnku
mięso:
300g schabu wieprzowego
50g mąki kukurydzianej
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
sól, pieprz (jeżeli w powyższej przyprawie nie ma)
olej do smażenia
i najważniejsze Sos!:
sos sojowy 2 łyżki
sos słodkie chilli 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
ketchup 2 łyżki
Mięso kroimy w paski o długości 4 cm, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju do lekkiego zbrązowienia. Odkładamy na bok. Zlewamy olej z patelni zostawiając jakieś dwie łyżki. Chilli siekamy, dymkę kroimy w półcentymetrowe paseczki (zostawiamy odrobinę do dekoracji), paprykę w kostkę, imbir w zapałki a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy warzywa krótko na wspomnianych dwóch łyżkach oleju i wrzucamy mięso, mieszamy. Po chwili wlewamy sos, mieszamy, czekamy minutkę i możemy wykładać.
Podajemy z ryżem posypane resztą dymki.
Bardzo fajne danie, chociaż nie przepadam za wieprzowiną.
OdpowiedzUsuńPróbowałam z kurczakiem i wołowiną i też pasują :)
UsuńRobiłam coś podobnego, ale muszę sprawdzić Twój przepis!
OdpowiedzUsuńSuper :D daj znać jak smakowało ;)
UsuńJejku, ale mi smaka narobiłaś na takie danie, akurat jestem przeziębiona i potrzebuje mocnych smaków :P
OdpowiedzUsuńZatoki będą przeczyszczone w moment! :D a jak rozgrzewa :)
UsuńWygląda to pięknie i widzę, że całkiem łatwo przygotować taką potrawę ;D
OdpowiedzUsuńWow wyglada obłędnie:) jestem zachwycona przepisem
OdpowiedzUsuńMniam,mniam,mniam!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ostre dania,jeszcze chilli i imbir.
Tylko jeśc-)
Irena