Zupa krewetkowa z kurczakiem

Zupa krewetkowa z kurczakiem


Składniki na 4 słuszne porcje:

wywar 1:
pancerze od krewetek
2 łodyżki szczypiorku
mała palona cebulka (jak do rosołu)
mała marchewka
ząbek czosnku
litr wody

wywar 2:
2 podudzia z kurczaka
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
trawa cytrynowa (ja użyłam świeżej ale może być suszona)
łyżka czerwonej pasty curry (można 2 płaskie łyżki przyprawy curry)
cebula
2 litry wody

dodatkowo:
sos sojowy 100 ml
sos rybny 2 łyżki
łyżeczka cukru trzcinowego
5 sztuk grzybów shiitake
1 op. makaronu ryżowego vermicelli 
pół łyżeczki suszonych liści kolendry (może być świeża)
pół cytryny
szczypiorek i świeże chilli do dekoracji


Produkty z wywaru pierwszego wkładamy do jednego gara i gotujemy kilka minut. Nie ważne jest to jak pokroimy warzywa bo i tak będziemy wywar później przecedzać.

Podudzia myjemy. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy posiekaną drobno cebulę. Przesmażamy ją kilka minut na średnim ogniu, dodajemy pastę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucamy mięso skórą do dołu. Jedną łodygę trawy cytrynowej obieramy z pierwszej warstwy, rozbijamy tępą częścią noża i bardzo drobno siekamy tylko białą część. Wrzucamy do garnka z mięsem. Zieloną część dodajemy w całości. Uważamy, aby warzywa nam się nie przypaliły, w razie potrzeby zmniejszamy moc pod garnkiem.
Gdy mięso trochę nabierze koloru obracamy je na drugą stronę i po chwili wlewamy wodę. Gotujemy wywar, aż mięso się ugotuje. 
Zagotowujemy trochę wody aby zalać nią grzyby i osobno makaron.

Możemy przecedzić wywar numer jeden. Jeżeli szkoda nam wyrzucać marchewkę możemy ją drobno pokroić i później dodać do zupy. Resztę wyrzucamy.
Kiedy nadejdzie czas możemy wyławiać mięso i rozszarpać na kawałeczki. Wyciągamy zieloną część trawy cytrynowej.
Wyjmujemy grzyby z wody i kroimy w plasterki. Nie przejmujmy się gdy będą trochę twarde, dojdą w zupie do której teraz je wkładamy. Łączymy dwa wywary. Wrzucamy mięso, liście kolendry. Doprawiamy cukrem i sosami według uznania. Zagotowujemy. 
Do miseczki wkładamy gotowy makaron, zalewamy zupą i sypiemy chilli oraz szczypiorek i skrapiamy cytryną.



Komentarze

  1. Ponieważ krewetki mogłabym jeśc i jeśc, wybrałam ten przepis.
    Kocham azjatycką ,ostrą kuchnię.
    Zrobię sobie taką zupę na wigilię,a co!...:-)
    Wielce inspirujący blog z fajnymi przepisami.
    Pozdrawiam-)
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki. Z chęcią bym zjadła miseczkę takiej zupy

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pysznie to wygląda :-) Idealna na zimę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Uwielbiamy takie azjatyckie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :) Mam ochotę na taką kolorową zupę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz